'Aarhus Bypark' bliver fremtidens Musikhuspark

Foto: Aarhus Kommune. Vinderprojektet for fremtidens Musikhuspark blev afsløret tirsdag i Musikhuset Aarhus. En enig dommerkomité har afgjort, at det bliver Schønherr, HABITATS og Morten Stræde, der får æren af at designe fremtidens Musikhuspark.
Profilbillede
dato

Vinderen af konkurrencen om at skabe fremtidens Musikhuspark er fundet, og aarhusianerne kan glæde sig til en grøn oase i midtbyen, der summer af liv og inviterer til både afslapning og oplevelser. Det nye samlingspunkt ventes klar allerede i 2025 - samtidig med åbningen af The Next Level.

Byens nye, naturlige samlingssted er fundet. Vinderen er projektet 'Aarhus Bypark'.

Det står klart, efter en enig dommerkomité har afgjort, at det bliver Schønherr, HABITATS og Morten Stræde, der får æren af at designe fremtidens Musikhuspark.

"Det er en glædens dag, og jeg kan slet ikke vente med at komme i gang. Jeg er meget imponeret over, hvordan vinderteamet har formået at tænke parken ind i det eksisterende område og alt det nye, der kommer til med The Next Level, som den skal danse pardans med i årene, der kommer. Jeg glæder mig over, at Aarhus fået et unikt, grønt åndehul i hjertet af byen, der kommer til at summe af liv og fællesskaber," siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.

Fyldt med grønne områder

Den nye park har fokus på grønne oplevelser og biodiversitet og har som vision at binde Rådhusparken, Musikhusparken og ARoS Haverne sammen i én fælles fortælling. Det sker ved en stor ring, der samler parkens kulturinstitutioner i en arkitektonisk ramme for hele området.

"Aarhus skal være en levende by med byrum, der indbyder til, at man indtager dem og bruger dem. Det potentiale har den nye park til fulde, og jeg er ikke i tvivl om, at der vil opstå et kraftcenter mellem museet, musikhuset og rådhuset. Det kræver mod at skulle skabe noget nyt på et så centralt sted som Musikhusparken. Jeg synes, at vinderteamet har vist masser af mod og leveret et overbevisende bud på fremtidens park, som også kommer til at skabe en tættere sammenhæng med Rådhusparken," siger rådmand for Teknik & Miljø, Nicolaj Bang.

Virkelig lykkedes

Aarhusianerne vil kunne se frem til et område, der summer af liv, da ambitionen med byparkens planteliv er at skabe natur af høj kvalitet, der udspringer af de landskaber, som findes i og omkring Aarhus. Naturen skal fungere som medspiller og være i dynamisk tilpasning med den varierende brug af området over sæsoner og året.

"Det har været en spændende proces at finde fremtiden for Aarhus’ mest centrale park. Der er rigtig mange hensyn, der skal indarbejdes, og det har ikke været en nem opgave at samle parken og give nyt bæredygtigt liv. Men Aarhus Bypark er virkelig lykkedes med at skabe et samlende landsskabsrum til mange forskellige aktiviteter for Aarhus’ borgere og besøgende, og som også skaber ligeværdighed blandt områdets mange fine kulturbygninger," siger programchef i Realdania Astrid Bruus Thomsen.

I tilblivelsen af parken vil man blandt andet genbruge de eksisterende materialer for på den måde både at reducere ressourceforbruget og binde fortid og nutid sammen.

"En væsentlig forudsætning for at løse opgaven har været at genbruge så meget som muligt af de materialer, der allerede findes i parken i dag. Tilsvarende er nogle af de designmæssige rødder hentet og ’genbrugt’ fra landskabsarkitekten Sven Hansen, som stod bag det eksisterende haveanlæg, som i forslaget afvikles. Til gengæld er frodighed, biodiversitet og intime haverum et helt centralt element i parkens fremtidige udformning," siger Rasmus Stougaard, partner i Schønherr.

Fremtidens Musikhuspark bliver omdrejningspunkt for en lang række arrangementer og begivenheder hele året rundt. Der er således tænkt i store arealer, der både kan rumme tilskuere til koncerter og give albuerum og følelsen af frihed i hverdagen.

Park for 44,55 millioner

I forbindelse med omdannelsen af Musikhusparken bød 18 tværfaglige teams fra ind- og udland ind på opgaven med deres visioner for området.

Vinderprojektet, der har fået arbejdstitlen 'Aarhus Bypark', skal skabes med et samlet budget på 44,55 millioner kroner. Den filantropiske forening Realdania støtter omdannelsen af Musikhusparken med 16 millioner kroner.

Kilde: Aarhus Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.