Blot 8 kilometer nordøst for Århus finder du Egå Marina. En lystbådehavn, som til blev, da byens sejlklub selvsagt manglede en havn, hvor de kunne sejle fra. For hvad kom egentlig først, hønen eller ægget? I Egå var det sejlklub før lystbådehavn. Dét satte for alvor vind i sejlene, og få år efter tilblivelsen af Egå Sejlklub, kunne byen løfte sløret for Egå Marina.
Fra sejlklub til lystbådehavn
I en have i Egå sad fire sejlere, de grillede og snakkede om sejlsport. De fire sejlere var Åge Bent Larsen, Hans Peter Ormstrup, Flemming Nissen og Henning Schou. De blev sammen enige om, at man godt kunne have en sejlklub, selvom man endnu ikke havde en havn - og det resulterede i, at man den 14. juni 1973 lancerede Egå Sejlklub - sejlklubben som således kom før havnen. Allerede i løbet af de første måneder meldte 98 sig ind i sejlklubben, og i 1975 afholdte sejlklubben World Optimist Championship ud for Åkrogen. Det satte Egå Sejlklub på verdenskortet - men en havn, det havde de stadig ikke…
Sommerfest ved Hauge sø - I juni holdes sommerfest ved Hauge sø hvor unge fra Egå sejlklub viser hvad man kan på et bræt der også kaldes et windsurfere bræt
Efter verdensmesterskabet tager forhandlingerne til, sejlklubben vil gerne have en havn, og der bliver diskutere frem og tilbage mellem kommunen, og der er rigtige mange involveret i forhandlingerne. Og kampen var sej og hånd. Mange beboere langs kysten var store modstandere af byggeprojektet, og de aflagde skriftlige protester mod Aarhus byråd, hvor de havde samlet 1500 underskrifter.
Selvom der var et værre postyr afviste man beboernes protest og byrådet godkendte endelig vedtægterne den 26. juni 1975.
Stranden ved Åkrogen ca. 1996, Egå Marina ses i baggrunden
Eksplosionsfare i Koraldybet
I foråret 1976 opstod der et helt nyt led i debatten om Egå Marina. I årene efter 2. verdenskrig foregik der flere eksplosioner i koraldybet ved Kalø Vig, og frygten for nye eksplosionerne blev til en stor diskussion. Det førte til, at man foretog en undersøgelse af området lige ud for havnen, hvor man undersøgte for tilstedeværelsen af sprængstoffer. Debatten blev ekstra aktuel da der i juni 1976 skete i eksplosion i koraldybet, under tilblivelsen af Egå Marina. Det var dog en planlagt eksplosion, da byggefirmaet lod et par bomber eksplodere, så du kunne hæve bjærge lønnen.
Egå Marina i dag
Trods diskussioner og bombefarer er Egå Marina i dag en moderne lystbådehavn. Området nær Egå Marina er aldeles naturskønt, og der findes faciliteter for hele familien. Blandt andet finder du badestrande på hver side af Egå marina, og naturligvis masser af bådpladser til store som små sejlbåde.
Egå Sejlklub er naturligvis stadig repræsenteret ved Egå Marina, og har i dag både en optimist- og jolleafdeling og en sejlerskole. Og vigtigste af alt har de en havn - for selvom sejlklubben kom før havnen, er det nok en meget god idé med en havn.
Grillplads på Egå Marina - pyramide af træ
Kilder:
Egaa-marina.dk “Marinaens tilblivelse”
https://www.egaa-marina.dk/index.php/pladshaver/om-marinaen/marinaens-tilblivelse