I 1895 havde Danmark hele 2800 møller. Den typiske mølle var af den hollandske type. Kendetegnet for denne var at selve møllehatten kunne drejes op imod vinden i modsætning til de gamle stubmøller, hvor hele møllekroppen skulle drejes.
Det var den berømte Leonardo da Vinci der i ca. 1500 stod for det allerførste udkast til den hollandske vindmølle. Den første mølle blev bygget af hollænderen Leif Andries omkring 1573. Og så gik det ellers stærkt med udbredelsen.
Den første hollandske mølle i Danmark blev bestilt af Kong Christian IV i 1619 og kom til at hedde Store Kongens Mølle.
Der voksede hurtigt mange hollandske vindmøller frem i det danske land, da møller-erhvervet blev frigivet i 1852, og en af dem var Egå Mølle. Egå Mølle blev opsat i 1859.
Egå Mølle er af typen “jord-hollænder”, som var mest udbredt i det åbne land i Jylland. En anden udbredt model var “galleri-hollænderen”, den var mest udbredt i byerne og var kendetegnet ved at have en ekstra etage og en udvendig terrasse der gik hele vejen rundt om møllen. Grunden til at disse var mest udbredte i byerne skyldtes deres ekstra højde, der var nødvendig for at vingerne kunne komme op og fange vinden.
Egå Mølle har stadig alt sit gangtøj intakt hvilket betyder, at man i princippet kan sætte sejl på vingerne, dreje møllehatten op i vinden og så er møllen produktionsklar.
Egå Mølles maskineri store tandhjul har en helt særlig konstruktion. De er lavet hos Frichs fabrikker i Århus, som senere hen blev kendt for at lave materiale til jernbaner. Tandhjulene i møllen består af en jernring mens tænderne er lavet af egetræ.
I dag er det muligt at leje den historiske mølle. Alternativt kan du selvfølgelig også nøjes med at tage et smut forbi og se den i alt sin pragt.