Fremtidens intelligente skraldespande afprøves i Egå og skal forhindre skrald i naturen

Profilbillede
Simone Alice Nygård Holm

Så snart solen begynder at titte frem, så lokker det aarhusianerne ud i naturen, hvilket ofte betyder mere skrald i de naturskønne områder. Dette affaldsproblem har Aarhus Kommune sat sig for at løse, ved at indføre intelligente skraldespande. I første forsøgsfase vil der blive sat skraldespande op ved Egå Engsø og Årslev Engsø i løbet af sommeren.

Med en ny teknik, kan de intelligente skraldespande give automatisk besked, når de trænger til at blive tømt. Denne funktion skal være med til at forhindre, at man møder overfyldte skraldespande, når man er ude og nyde den aarhusianske natur med en is eller to-go kaffe i hånden.

Egå og Årslev Engsø er to eksempler på naturområder, hvor mængden af affald er meget svingende. Mens de kun skal tømmes hver 14. dag i vinterhalvåret, så er der behov for at tømme dem oftere om sommeren - gerne flere gange om ugen. Målet med de nye skraldespande er, at aarhusianerne ikke møder overfyldte skraldespande på deres vej, samtidig med det skal forhindre, at skraldemændene kører forgæves for at tømme området skraldespande.

De nye skraldespande kan derudover rumme ca. fem gange så meget affald end de nuværende og skal af den grund heller ikke tømmes helt så ofte. De nye skraldespande gør det således nemmere at planlægge en optimal tømning af spandene. 

Kommunen har allerede haft gode erfaringer med at anvende færre, men større skraldespande rundt omkring i byens grønne områder. 

Kilde: Redaktionen