Forsamlingshus slår et slag for genbrug og bæredygtighed
Lørdag 17. august kl. 10-15 afholder Egå Forsamlingshus sit traditionsrige loppemarked med masser af gode lopper. Loppemarkedet har igennem mere end 30 år sørget for at Egå beboerne har fokus på genbrug, ikke bare smider ting ud, men lader dem gå videre til andre, som kan have glæde af dem. Folkene bag loppemarkedet ønsker nu at udbygge dette fokus på bæredygtig og skabe flere aktiviteter inden for dette område.
Men loppemarkedet er ikke bare et spørgsmål om genbrug. Det er en social begivenhed i Egå og Omegn. Mange borgere mødes med naboer, bekendte og venner. Mange har gjort det til en tradition at besøge loppemarkedets cafe og hygge sig hen over de hjemmelavede retter eller en kop kaffe med hjemmebag. Loppemarkedet er en del af et vigtigt netværk i lokalområdet.
Fra genbrug til bæredygtighed
Loppemarkedet i Egå Forsamlingshus holdes i år for 34 gang. Loppemarkedet blev grundlagt længe før det var moderne at genbruge ting. I begyndelsen af 1990’erne var der kun ganske få der beskæftigede sig med genbrug og det havde ikke særlig høj status. Det var enten marskandisere eller hele unge som havde tilsluttet sig klunserbevægelsen, som arbejdede med dette område.
En fremsynet bestyrelse i forsamlingshuset kunne imidlertid se perspektiver og tog initiativ til det første loppemarked i 1990. Det var med stor spænding loppemarkedet blev holdt. Var der overhovedet nogen interesse for de gamle sager – og risikerede man ikke at stå tilbage med masser af usolgte lopper. Men skepsis blev gjort til skamme. Salget gik så strygende, at ildsjælene fik lyst til at gentage succesen. Gennem årene har loppemarkedet været en af de faste indtægtskilder i forsamlingshuset. Men det har også betydet at genbrug gennem årene har haft et centralt fokus i landsbysamfundet.
”Vi har masser af aktiviteter i forsamlingshuset som styrker opmærksomheden omkring økologi og bæredygtighed” udtaler formanden for Egå Forsamlingshus Lisbeth Frank. ”For eksempel har vi har en gruppe af frivillige som organiserer et reparationsværksted, der reparerer elektriske apparater og cykler mm., når de volder problemer. Og i vores fællesspisning er der et stort fokus på bæredygtighed og ansvarligt valg af fødevarer”.
Gl. Egå folkene bag loppemarkedet tænker at udvide dette fokus. ”Forsamlingshusene blev jo bygget for at øge folkeoplysningen. Og i en tidsalder hvor der er behov for omstilling til et mere bæredygtigt samfund er det oplagt at udnytte vores forsamlingshus i Egå til aktiviteter der udbreder ny viden” siger Jakob Heuch, som er med til at planlægge og afholde loppemarkedet. ”Vi er ved at planlægge det kommende års aktiviteter og midlerne kan bidrage til nye initiativer”.
Loppemarkedet skaber netværk i lokalsamfundet
Loppemarkedet er en af årets begivenheder i Gl. Egå som er bevaret som en egentlig landsby i området. Landsbyens beboere har sat kryds i kalenderen ved datoen og møder op. Og loppemarkedet forberedes igennem året. Planlægningen og gennemførslen af loppemarkedet sker med frivillige kræfter. Mange har været med igennem en lang årrække, og der kommer hele tiden nye frivillige til.
»Vi oplever at nye beboere i lokalområdet gerne vil deltage som frivillige,« siger Karsten Jensen Møller, som er med til at arrangere loppemarkedet. Deltagelse i loppemarkedet er en mulighed for at være aktiv lokalt og udvide sit netværk. Mange gode bekendtskaber er opstået i forbindelse med loppemarkedet.
Allerede nu er der gang i indsamlingen af lopper, som lægges på lager. Indsamlingen intensiveres lige op til loppemarkedet. I den sidste uge før markedet kan man aflevere lopper i tidsrummet kl. 17-19 i forsamlingshuset, hvor frivillige står klar til at tage i mod. Resultatet er et loppemarked med rigtigt mange gode og fine lopper
Det er Egå Forsamlingshus der står bag loppemarkedet. Overskuddet ved loppemarkedet går til den fortsatte fornyelse af forsamlingshuset, som igennem de seneste 10 år er blevet moderniseret og hele tiden får nyt udstyr. Senest har forsamlingshuset investeret i nye og mere bekvemme borde. Midlerne hertil kommer blandt andet fra loppemarkedet samt andre aktiviteter. Der er mange udlejninger, en vifte af aktiviteter med stor lokal opbakning, en sund økonomi og en solid opbakning fra landsbyen og lokalsamfundet.